תסמונת אספרגר היא אחת מהתסמונות המוכרות על הספקטרום האוטיסטי. עד לשנת 2013 היה נהוג לסווג את התסמונת הזו באופן נפרד, אולם החל מהשנה הזו נוהגים לאבחן את התסמונת הזו בהתאם למאפיינים על הספקטרום האוטיסטי. חשוב להבין כי למרות שמדובר בתסמונת שפוגעת בקשיים באינטראקציה החברתית, גברים ונשים אשר מאובחנים עם התסמונת הזו הם בתפקוד גבוה ועם השילוב הנכון יכולים להפוך לחלק בלתי נפרד ופעיל מאוד בחברה הישראלית. התוכנית המהפכנית "תתקדמו" מקדמת את הנושא הזה, וזאת על ידי פתיחה של קורסים ייעודים שנועדו לסייע לאותם צעירים להיכנס לצבא ואף לממש את הפוטנציאל הטמון בהם, כל זאת בליווי אישי ועם שימת דגש על חיבור של הצבא לכל חלקי האוכלוסייה, גם כאשר מדובר בצעירים בעלי צרכים מיוחדים.
תסמונת אספרגר – כל מה שצריך לדעת
תסמונת זו מזוהה עם בעיות ביצירה של קשרים חברתיים שמגיעים לידי ביטוי בקושי משמעותי ליצור אינטראקציה חברתית לצד חוסר הבנה של סיטואציות חברתיות. המאובחנים עם התסמונת אומנם בעלי אינטליגנציה גבוהה ורמת תפקוד גבוהה בחברה, אולם בכל הקשור לייצור וקידום של סיטואציות חברתיות הם מתקשים. כאן תוכלו לקבל מידע על תסמונת אספרגר, כל זאת מתוך מטרה להעשיר את הידע אבל גם לנפץ לא מעט סטיגמות הכרוכות בתסמונת הזו שעל פי ההערכות השכיחות שלה באוכלוסייה עומדת על 5:1,000.
הייחודיות של התסמונת הזו נובעת בעקבות התפתחות השפה המתבצעת באופן נורמלי ועם יכולת מבחינת אינטליגנציה גבוה מאוד, כאשר בחלק מהמקרים האבחון אודות התסמונת מתבצע רק בגילאים בוגרים יותר, ולא בגילאים צעירים. בשנים האחרונות ולאור המודעות ההולכת וגוברת לשילוב של צעירים בעלי צרכים מיוחדים במסגרת הצבאית, החלו בצבא לקדם שורה ארוכה של תוכניות אשר נועדו לאפשר לאותם צעירים להשתלב במסגרת הצבאית ואף להגשים את עצמם, כאשר אחת מהתוכניות הבולטות היא תוכנית תתקדמו.
תתקדמו – תוכנית מהפכנית לשילוב צעירים
תוכנית תתקדמו היא תוכנית המתמקדת בשילוב של צעירים המאובחנים עם תסמונת אספרגר, בשורה ארוכה של תפקידים. מדובר בתוכנית לאומית שפותחה כאן במדינת ישראל, כל זאת מתוך הבנה כי גם לצעירים עם צרכים מיוחדים יש את היכולת להגשים את עצמם ואף לתרום למערכת הצבאית, וזאת למרות הימצאות של תסמונת כמו זו. מאחר ועל פי החוק צעירים בעלי מוגבלות נדרשים לשהות עד גיל 21 במסגרת חינוכית, נוצר מצב אבסורדי שבמסגרתו הם לא יכולים להשתלב בחברה וליצור קשרים חברתיים, מה שהופך למשימה קשה ומורכבת במיוחד בעבור צעירים המאובחנים כבעלי צרכים מיוחדים. אולם, עם ההתקדמות במחקר ניתן להבחין בשינוי שמגיע לידי ביטוי בהשתלבות מואצת בחברה הישראלית, כחלק מהבנה כי מדובר באלמנט קריטי וחשוב מאוד לעתידם.
על כן, מדובר בתוכנית שבמסגרתה ניתנת האפשרות לצעירים מכל קשת האוכלוסייה להיכנס לתוך תוכנית ליווי אישית וכן לבחון את מידת ההתאמה לשורה של תפקידים בכל יחידות צה"ל, למעט יחידות קרביות ותפקידי לוחמה. מאז החלה התוכנית הצליחו להשתלב מאות צעירים מרחבי הארץ, כאשר באתר הרשמי של התוכנית תוכלו להתרשם מהפרטים המלאים לצד סרטוני תדמית שנערכו במיוחד בשביל לחשוף את הציבור לתוכנית החשובה הזו.
מקדמים שילוב בעלי מוגבלות בחברה הישראלית
היתרון של התוכנית הזו נובע בשל הרצון הטוב של גורמים בכירים בצבא לקדם צעירים עם צרכים מיוחדים בחברה הישראלית ובייחוד בתחנה מהותית כמו המסגרת הצבאית. כידוע, צבא הגנה לישראל הוא צבא המוכר בכל רחבי העולם במדיניות פתוחה שמגיעה לידי ביטוי בשילוב של כל צעיר וצעירה שיכול ומסוגל, כחלק מהבנה כי מדובר בפלטפורמה בעלת פוטנציאל אדיר לקיום של קשרים חברתיים ענפים.
לסיכום
תסמונת אספרגר היא תסמונת מוכרת המוגדרת על הספקטרום האוטיסטי, והיא נפוצה יותר בקרב גברים. רמת האינטליגנציה הגבוהה כמו גם היכולת להשתלב בחברה באופן מלא הם כבר לא סיסמא אלא חלק מדרך חיים, כפי שניתן לראות בהשתלבות של צעירים על הספקטרום בצבא, כל זאת במסגרת תוכנית בשם תתקדמו.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.