חיפוש

המבנה הארגוני של צה"ל: המדריך המלא למתגייס

המבנה הארגוני של צה"ל הוא מבנה היררכי שעבר בשנים האחרונות לא מעט שינויים, וזאת בשל הליכים של שינוי מבני המתרחשים על רקע של פתיחת תפקידים חדשים לצד הבנה כי המבנה הארגוני של הגוף המרכזי לשמירה על הביטחון של אזרחי ישראל נדרש להתאים את עצמו למציאות משתנה. בעבור קהל המתגייסים, המבנה הארגוני של הצבא עשוי להיראות מורכב ולא ברור ולכן רגע לפני הגיוס, להלן היכרות קצרה עם המערכת.

המבנה הארגוני של צה"ל: המדריך המלא למתגייס

המבנה הארגוני של צה"ל – כל מה שרציתם לדעת

המבנה הארגוני של צה"ל מבוסס בראש ובראשונה על מחלקות ואגפים. בראש המערכת הצבאית עומד הרמטכ"ל המכהן בדרגה של רב אלוף ותחתיו מכהן סגנו ביחד עם פורום האלופים אשר אותו מכנים פורום מטכ"ל. נכון להיום הפורום מונה כ 26 חברים כאשר כולם בדרגת אלופים והם כפופים להוראות של הרמטכ"ל. כלל האלופים הללו עומדים בראש האגפים והזרועות הכוללים את מפקדת זרוע היבשה, זרוע הים וזרוע האוויר והחלל. בנוסף ישנם אגפים שונים הכוללים בין היתר את כוח האדם, תקשוב, מודיעין תכון וטכנולוגיה ולוגיסטיקה. בנוסף, ישנם פיקודים שונים המחולקים ע"פ אזורים – פיקוד דרום, פיקוד מרכז וכן פיקוד העורף. לכל פיקוד ומטה מקצועי מוגדר תחום האחריות, ועל כן כאשר אתם מתגייסים לצה"ל אתם מתגייסים לא רק לתפקיד מסוים אלא נכנסים לתוך מבנה ארגוני סדור וברור שבו עומדים בעלי תפקידים, אגפים וכוח אדם המורכב הן מחיילים בשירות סדיר אבל גם מקצינים ומפקדים הנמצאים בזמן שירות קבע לצד אזרחים עובדי צה"ל.

זרועות ואגפים אשר הוקמו לטובת פעילות שוטפת

הזרועות והאגפים אשר הוקמו לטובת פעילות שוטפת של צבא הגנה לישראל עברו שינויים רבים  לאורך השנים, הן כתוצאה מפתיחה של אגפים חדשים כמו למשל אגף הטכנולוגיה שנחשב לאחד האגפים המובילים בצה"ל לצד פיתוח חלל וכן זרועות המתמחות בביצוע של פעולות סודיות. החוט המקשר בין האגפים והמפקדות נובע מתוך יכולת לרתום את המערכת בשיתוף פעולה המתבצע הן ע"י קצינים ונגדים אבל גם באמצעות חיילי השירות הסדיר אשר נדרשים לבצע פעולות שונות מדי יום בשביל להבטיח כי כלל האגפים יעבדו בצורה הטובה ביותר. כאמור, בשנים האחרונות הצבא עובר שינויים רבים שמשפיעים מאוד גם על מצבת כוח האדם כמו גם על היכולת להתקדם בדרגות הצבאיות, כאשר אתם כחיילים יכולים למצוא את עצמכם בתחילת השירות משרתים באגף מסוים אולם בהמשך לבצע מעבר, כל זאת בהתאם לצרכי הצבא כמו גם לקורסים מתקדמים המאפשרים להתקדם וליצור לא רק שירות צבאי מסקרן ומעניין אלא גם יכולת ללמוד ולהתמקצע במגוון תחומים, כל זאת כחלק מהמטרה של צה"ל להכשיר את החיילים לטובת המשך קיומו של צה"ל ושל האגפים השונים לתפקוד מיטבי הנועד למען הגנה על המולדת.

מאמרים נוספים

שבועת האמונים בצה"ל

נגישות