חיילים רגילים למלא פקודות. חיילים רגילים שבצבא לא מתפנקים. חיילים רגילים לסמוך על החברים לצוות, ובאופן כללי לסמוך על סך הגורמים המעורבים. במקביל, הגוף הרפואי שמבקש לשמור על בריאות החיילים לא פעם נתקל בפניות שווא שבעיקר נועדו לקבל ימי חופש (גימלים) ושאר הנחות, ועל כן לא כל תלונה ממהרת לקבל את ההיענות שלה היא ראויה. מכאן שבשל כך, ובשל שלל סיבות נוספות, לא פעם מתרחשת רשלנות רפואית. אם בשל שיקול דעת מוטעה ואם בשל חוסר תשומת לב. מסקנה? גם בצבא, כמו בעולם האזרחי, ניתן להיתקל במקרים מצערים. חושדים שגם אתם חוויתם רשלנות רפואית במהלך השירות הצבאי? מוזמנים ללמוד יותר אודות התופעה ואף להבין מה ניתן (ורצוי) לעשות בנידון.
האם המקרה שלכם נחשב כרשלנות רפואית?
באופן כללי נסביר שהחוק מגדיר רשלנות רפואית כמקרה שבו הגוף הרפואי חרג מסטנדרט הזהירות הסביר שמצופה ממנו. מכאן שאם אכן עברתם הליך רפואי וחושדים שבעקבות אותו טיפול רפואי לקוי נוצר נזק משמעותי (גופני או נפשי), בהחלט יש טעם לשקול הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית. במקרה זה תידרשו להוכיח שלושה דברים: שאכן קיבלתם טיפול רפואי לקוי, שאכן קיים נזק משמעותי ושאכן הנזק הוא תוצאה ישירה של הטיפול שסטה מהסטנדרט הרפואי – בהתאם למבחן "הרופא הסביר". שוב מתחילים ללכת לאיבוד? זה בדיוק הזמן לפנות לעורך דין צבאי שבקיא ברשלנות רפואית ולהתייעץ עמו. אם עו"ד יימצא שיש טעם להגיש תביעה, הוא כבר ינחה לגבי המשך התהליך. מדוע צעד שכזה עשוי להתגלות ככדאי? עשויים לזכות בסכומי פיצוי משמעותיים.
מקרים לדוגמה
מבקשים דוגמאות למקרים של רשלנות רפואית שהתרחשו בצבא? המניפה בהחלט רחבה. ייתכן שקיבלתם אבחון בשלב מאוחר מדי, שלא נערך מעקב רפואי כנדרש, שניתן טיפול שאינו מתאים, שהלומי קרב לא הופנו לקבל תמיכה מקצועית, שנרשמו תרופות לא מתאימות, שלא הפנו בזמן לרופא מומחה, שהעבירו הליך רפואי ללא הסכמה מדעת (מבלי שהסבירו לעומק מהם סך המשתנים, החלופות, הסיכונים וכדומה), שניתן טיפול בצורה רשלנית (למשל מבלי לחטא את כלי הטיפול) וכדומה. כמו כן, יש לציין שגם תנאי שירות מסוימים עשויים להיחשב כרשלנות רפואית, ועל כן אין למהר להכריע. מתעורר חשד? התייעצו עם עו"ד צבאי!
הנזק התגלה לאחר השחרור? יש מה לעשות!
ראוי לחדד שרשלנות רפואית בצבא בין היתר יכולה לכלול מקרים שבהם הנזק נגרם בעת השירות, אך התגלה רק לאחר השחרור. הנקודה היא שהגורם להופעת הנזק צריך להיגרם במהלך השירות. כמו כן, אין זה הכרחי שרופא יגרום לנזק, אלא זה יכול להיות פגם כללי בתפקוד של המערכת הצבאית. כך למשל אם אין מספיק רופאים שמחזיקים בהכשרה מתאימה, אם הצבא מעסיק רופאים סביב השעון ללא מנוחה, או אם חסר ציוד רפואי, הרי שניתן לתבוע את המערכת הצבאית, ממש כפי שבמסגרת האזרחית ניתן לתבוע את קופת החולים, או אפילו את משרד הבריאות.
2 דגשים חשובים
חשוב להבהיר שהנושא של רשלנות בצבא מעט שונה לעומת העולם האזרחי, וזאת כי בין היתר מקרים שכאלו נבחנים בהתאם לחוק הנכים, תגמולים ושיקום. לסיכום נציין שני דגשים חשובים: חשוב לפעול בהקדם הניתן, וזאת כי בתחום רגיש מעין זה ככול שפועלים יותר מהר, כך יותר קל להוכיח את חומרת הנזק (להשיג פיצויים יותר גבוהים). מה עוד? ובכן אם יש לכם בן משפחה שהוא חייל משוחרר וחושדים שמצבו הקשה נוגע לתקופת הצבא, בהחלט מוטב להיות שם בשבילו ולהציע להגיש תביעה. רק בריאות!