חיפוש

תקיפה עצמית: מהן מחלות אוטואימוניות?

מחלות אוטואימוניות עומדות כחידה מבלבלת בתחום בריאות האדם, ומאתגרות את הבנתנו את האיזון המורכב בין חסינות לסבילות עצמית. דמיינו את הגוף, מצויד במערכת הגנה אימתנית, פונה לפתע נגד עצמו ופותח במתקפה על רקמותיו ואיבריו. תופעה זו מתבטאת במגוון רחב של תנאים שיכולים להשפיע כמעט על כל חלק של הגוף. מהמפרקים שנפגעו מדלקת מפרקים שגרונית ועד למערכת העצבים הנצורה על ידי טרשת נפוצה, מחלות אוטואימוניות מציבות אתגר עצום הן לחולים והן לרופאים. ככל שאנו מעמיקים במורכבויות של מחלות אוטואימוניות, החיפוש אחר תשובות נעשה דחוף יותר ויותר. מה מניע את ההתקפות העצמיות האלה? כיצד נוכל להתערב כדי לעצור את ההרס של מערכת החיסון? הצטרפו אלינו למסע בעולם החידתי של מחלות אוטואימוניות.

מערכת החיסון

מערכת החיסון משמשת כמנגנון ההגנה של הגוף מפני פתוגנים וחומרים זרים. תפקידה העיקרי הוא להבחין בין עצמי ללא עצמי, מיקוד וחיסול פולשים שעלולים להזיק תוך שמירה על רקמות בריאות. עם זאת, במחלות אוטואימוניות, איזון עדין זה מופר, מה שמוביל להתקפה של מערכת החיסון על התאים והרקמות של הגוף עצמו.

 

הסוגים של מחלות אוטואימוניות

מחלות אוטואימוניות מקיפות קשת רחבה של מצבים, שכל אחד מהם מאופיין ברקמות או באיברים ספציפיים שאליהם מכוונת מערכת החיסון. חלק מהסוגים הנפוצים ביותר כוללים:

  • דלקת מפרקים שגרונית (RA): דלקת מפרקים שגרונית היא הפרעה דלקתית כרונית המשפיעה בעיקר על המפרקים, וגורמת לכאב, נפיחות, נוקשות ובסופו של דבר נזק למפרקים. מערכת החיסון מכוונת לסינוביום, רירית הממברנות המקיפות את המפרקים, מה שמוביל לדלקת ולהרס הסחוס.
  • זאבת אדמנתית מערכתית (SLE): זאבת אדמנתית מערכתית היא מחלה אוטואימונית מערכתית שיכולה להשפיע על איברים ומערכות רבים, כולל העור, המפרקים, הכליות, הלב, הריאות והמוח. היא מאופיינת בייצור נוגדנים עצמיים המכוונים לרכיבים עצמיים שונים, וכתוצאה מכך גורמת לדלקת ולנזק לרקמות.
  • טרשת נפוצה (MS): טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית נוירולוגית הפוגעת במערכת העצבים המרכזית, כולל המוח וחוט השדרה. בטרשת נפוצה, מערכת החיסון תוקפת את מעטפת המיאלין, הכיסוי המגן של סיבי העצב, משבשת את האיתות העצבי. התסמינים לטרשת נפוצה הם עייפות, חולשה, חוסר תחושה וקשיים בקואורדינציה ובאיזון.
  • סוכרת מסוג 1: סוכרת מסוג 1 היא מצב אוטואימוני שבו מערכת החיסון הורסת תאי בטא מייצרי אינסולין בלבלב. התוצאה היא מחסור באינסולין, הורמון החיוני לוויסות רמות הסוכר בדם. אנשים עם סוכרת מסוג 1 זקוקים לטיפול באינסולין לכל החיים כדי לנהל את מצבם.
  • דלקת בלוטת התריס: דלקת בלוטת התריס היא הפרעה אוטואימונית המאופיינת בדלקת ובהרס של בלוטת התריס. כתוצאה מכך, בלוטת התריס אינה מסוגלת לייצר מספיק הורמוני בלוטת התריס, מה שמוביל לתת פעילות של בלוטת התריס. התסמינים עשויים לכלול עייפות, עלייה במשקל, אי סבילות לקור ודיכאון.
  • מחלת קרוהן: מחלת קרוהן היא סוג של מחלת מעי דלקתית (IBD) הגורמת לדלקת כרונית של מערכת העיכול. מערכת החיסון תוקפת בטעות את מערכת העיכול, מה שמוביל לתסמינים כמו כאבי בטן, שלשולים, דימום רקטלי, ירידה במשקל ועייפות.
  • פסוריאזיס: פסוריאזיס היא מחלת עור אוטואימונית כרונית המאופיינת בהתרבות מהירה של תאי עור, המובילה להיווצרות כתמים עבים, אדומים וקשקשים המכונים פלאקים. מערכת החיסון מאיצה את תהליך תחלופת תאי העור, וכתוצאה מכך נגרמים התסמינים האופייניים של פסוריאזיס.

גורמים וגורמי סיכון

הגורם המדויק למחלות אוטואימוניות עדיין אינו ידוע במידה רבה, אם כי מאמינים כי שילוב של גורמים גנטיים, סביבתיים והורמונליים משפיעים. נראה כי נטייה גנטית תורמת להתפתחות מחלות אוטואימוניות, שכן גנים מסוימים עשויים להגביר את הרגישות לחוסר ויסות של מערכת החיסון. גורמים סביבתיים כמו זיהומים, רעלנים וגורמי עקה יכולים גם לזרז תגובות אוטואימוניות אצל אנשים רגישים. בנוסף, גורמים הורמונליים, במיוחד אצל נשים, עשויים להשפיע על הופעת מחלות אוטואימוניות וחומרתן.

אבחון וטיפול

אבחון מחלות אוטואימוניות יכול להיות מאתגר בשל התסמינים והביטויים המגוונים שלהן. רופאים מטפלים מסתמכים בדרך כלל על שילוב של היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה ומחקרי הדמיה כדי להגיע לאבחנה. גישות הטיפול במחלות אוטואימוניות נועדו לדכא את התגובה החיסונית החריגה, להקל על התסמינים ולמנוע סיבוכים. שיטות הטיפול הנפוצות כוללות תרופות לדיכוי מערכת החיסון, סטרואידים, תרופות אנטיראומטיות משנות מחלה (DMARDs), טיפולים ביולוגיים ושינויים באורח החיים כגון תזונה ופעילות גופנית.

לסיכום

מחלות אוטואימוניות מהוות נטל בריאותי משמעותי ברחבי העולם, ומשפיעות על מיליוני אנשים מכל הגילים והרקעים. המצבים המורכבים האלה נובעים מזיהוי שגוי של רקמות עצמיות על ידי מערכת החיסון כזרות, מה שמוביל לדלקת כרונית, לנזק לרקמות ולתפקוד לקוי. אומנם הושגה התקדמות ניכרת בהבנה של מחלות אוטואימוניות, אך עדיין יש ללמוד הרבה על המנגנונים הבסיסיים שלהן ועל אסטרטגיות הטיפול האופטימליות שלהן.

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים נוספים

שבועת האמונים בצה"ל

נגישות