מתמיינים לתפקידי לוחמה: הכול על כושר קרבי

צה"ל ידוע כאחד מהצבאות החזקים והמובילים בעולם, והוא צבא של גברים ונשים המשרתים את המדינה במגוון רחב של תפקידים. צה"ל דורש מחייליו יכולת עמידה באתגרים, יכולת הסתגלות, ציות, ועוד. במסגרת התפקידים הקרביים הכושר הקרבי הוא גורם מפתח לקבלה לתפקיד ולשיבוץ הסופי. במאמר הבא נסביר מהו כושר קרבי ונספק טיפים שיסייעו לכם להגיע מוכנים ככל הניתן למיונים לתפקיד הקרבי הרצוי.

אז מה זה כושר קרבי?

כושר קרבי הוא היכולת הפיזית והנפשית שמאפשרת לחייל או לחיילת יכולת להתמודד עם האתגרים השונים במהלך האימונים והקרב, בשטח או בבסיס. במסגרת תפקיד קרבי נדרשים החיילים לבצע מגוון פעולות פיזיות כמו ריצה, סחיבה, זחילה, ועמידה איתנה מול עומס פיזי רב גם במצבי קיצון של עייפות ורעב. הכושר הקרבי חיוני לחיילים בתפקידים קרביים ומאפשר להם לבצע את המשימות ביעילות ולחזור מהן בשלום.

מבחני הכושר הפיזיים

במהלך המיונים לצה"ל עוברים המלש"בים (מועמדים לשירות הביטחון) סדרה של תהליכי מיון הכוללים שאלונים, ראיונות אישיים, מבחנים ממוחשבים, מבחני דינמיקה קבוצתית ועוד. צה"ל משקיע משאבים גדולים במיון החיילים לתפקידים השונים ולכל תפקיד קיימים כלי מיון שונים. עבור החיילים המתמיינים לתפקיד קרבי נוספים גם מבחני כושר ייעודים המכונים "מבחני בר אור" על שם פרופסור בר אור שפיתח אותם, שמטרתם לאמוד את היכולות הגופניות של המתמיינים לצה"ל ומידת התאמתם לתפקידים השונים. יש לציין כי מבחן בר אור עבר שינויים והתאמות, ומידת הקושי במבחני הכושר הלכה ועלתה עם השנים בהתאם לצרכים בשטח. עמידה בתרגילים מזכה בניקוד מקסימלי מסוים (בהתאם לכל תרגיל ותרגיל), כאשר הניקוד הסופי קובע את אפשרויות השיבוץ של החייל. לדוגמה, במיוני גיבושים ובקורס קצינים יש לצבור לפחות 55 נקודות על מנת לעבור את תנאי הסף. הערכות נכונה למבחני בר אור תגדיל את הסיכויים שלכם להתקבל ליחידה מובחרת. אספנו מספר טיפים שיעזרו לכם להגיע למבחנים מוכנים ככל האפשר.

 

 

טיפים לשיפור כושר הקרבי

התחילו מוקדם: הכנה למיוני כושר אינו תהליך פשוט ומאמץ יתר בזמן קצר עלול לגרום לפציעות בלתי הפיכות. על מנת לעשות זאת נכון ולהגיע מוכנים גופנית חשוב לעבור את התהליך באופן מדוד, תוך עליה הדרגתית של העומס הפיזי.

התייעצות עם איש מקצוע: בהמשך לסעיף הקודם, ליווי של איש מקצוע מוסמך יבטיחו את הבטיחות שלכם במהלך האימונים. העזרו באיש מקצוע לבניית תוכנית אישית עבורכם ובמעקב אחריה. לכל נער ולכל נערה תתאים תוכנית אימונים שונה, עם לו"ז ביצוע שונה ועומסים שונים ולכן ההתייעצות חשובה והכרחית.

התאימו את מסגרת התוכנית לאופי שלכם: אם אתם אנשי צוות או רצים לבד למרחקים ארוכים, התאימו את מסגרת התוכנית למה שיעבוד עבורכם הכי טוב. כיום קיימות מספר אפשרויות למעוניינים בהכשרה למיונים של צה"ל:

  • קורסים לאימון כושר קרבי – היום אפשר למצוא מגוון תוכניות אימונים רחבות הכוללות ליווי מקצועי של תזונאית, מאמן כושר, ליווי של לוחמים ותיקים ועוד. קורסים כאלה פזורים בכל רחבי הארץ ונותנים מענה למבחנים ליחידות השונות.
  • קבוצות קהילתיות כגון "אחריי" – נבחרות כאלו קיימות ברחבי הארץ ומכשירות נוער לשירות הצבאי.
  • אימונים "אחד על אחד" – ניתן למצוא ברשת מידע רב על הכנה ליחידות השונות בצה"ל, אך כפי שציינו, גם אם אתם מעדיפים להתאמן לבד ולא כחלק מקבוצה אל תוותרו על הכוונה של איש מקצוע ושמרו על עצמכם בדרך ליעד.

הקפדה על תזונה: בתקופת האימונים לתפקיד קרבי מוציאים אנרגיה רבה מהרגיל. פעילות ספורטיבית אינטנסיבית מאיצה את חילוף החומרים וגם את שחרור ההורמונים בגוף, מה שמשפיע על תהליך הבניה והפירוק של השרירים בגוף. בתהליך כזה במהלך נדרשת תזונה מותאמת אישית שמטרתה לתמוך בהתאוששות מהאימון ולמנוע פציעות. יש חשיבות בהתאמת התזונה לאדם המתאמן ולאופי הפעילות – תזונה לשיפור היכולת האירובית אינה זהה לתזונה המיועדת לשיפור מסת שריר. לכן לפני שאתם מתחילים לאתגר את הגוף שלכם, חשוב ביותר להתייעץ עם מאמן כושר שהוא גם מומחה לתזונה או עם תזונאית קלינית.

עמידה בזמנים: בין אם במיונים, בטירונות בסיירות, או בקבע, עמידה בזמנים הוא עקרון שעומד ללוות אתכם צמוד מאוד בשנים הקרובות. במונחים של צה"ל העמידה בזמנים יורדת לרזולוציה של שניות ודורשת משמעת עצמית גבוהה. התחילו לפתח מודעות ללוח הזמנים שלכם כבר בשלב האימונים. שעון כושר חזק כמו שעון GARMIN אינו מותרות בשלב הזה אלא אמצעי עזר הכרחי שבלעדיו לא ניתן לעבור הכנה למיונים או שירות צבאי בתפקיד קרבי. מעבר לעמידה בזמנים שעון כושר מספק לכם מעקב אחרי ההתקדמות שלכם, ועוזר לכם להשתפר מאימון לאימון.

הכנה נפשית: תשומת לב רבה מופנית להכנה הגופנית לפני גיוס. אך לצד זה חשוב להבין ולהיות מוכנים נפשית לשינוי הגדול שאתם עומדים לעבור. המעבר מהתיכון והלינה בבית לצבא הוא דרסטי ומציב אתגרים רבים – בין אם פיזיים כגון שינוי תזונתי, עייפות ותנאי שטח קשים ובין אם נפשיים כגון הגעגוע למשפחה והחברים, היעדר העצמאות ואפשרות הבחירה, היעדר הפרטיות וכולי. הכינו את עצמכם ככל האפשר בעזרת שיחות על החששות עם חברים קרובים, שיחות עם חיילים בהווה או בעבר והכרות מוקדמת עם מה שמצפה לכם ביום שאחרי הגיוס.

 לסיכום

הבחירה להיכנס למשמעת אימונים כדי להתמודד בהצלחה עם המיונים הפיזיים לצה"ל היא החלטה חשובה ואמיצה, הדורשת ויתור גדול ומשמעת עצמית למען השגת החלום. היו גאים בעצמכם על ההחלטה אך וודאו שאינכם מדלגים על שלבים חשובים בדרך ולא גורמים נזק לגוף שלכם. עשו זאת נכון ולא בפזיזות ובכך תגדילו את הסיכויים להגיע מוכנים ככל האפשר וכמובן – להתקבל ליחידה הנחשקת.

נגישות