חיפוש

גם הצבא נמצא ברשת – בסיסי צה"ל חייבים אינטרנט חזק

עם כל הכבוד למכשירי הקשר הצה"ליים, אין כיום תקשורת בלי רשת האינטרנט. כך שחיבור איכותי לאינטרנט, הוא דבר שרואים כיום זמין בכל בסיסי צה"ל.

תשתית חיונית

במרכז עולם התקשורת, נמצא מזה שנים לא מעטות האינטרנט. החיבור לרשת זו, מתאפשר כיום בקלות ובמהירות, עם איכויות תקשורת גבוהות למדי. בבחירת ספק אינטרנט  Itcמספקת דוגמה לספק איכותי. הדבר משמעותי, מאחר שחיבור האינטרנט משפיע על הפעילות השוטפת בכל ארגון. צה"ל אינו שונה מבחינה זו. גם בסיס צבאי, למעשה מתנהל כמו ארגון או עסק לכל דבר. אחת מדרישות הבסיס מבחינה זו, היא זמינות של שירותים שונים ובמקרה זה, שירותי תקשורת חשובים. כך שחיבור אל רשת האינטרנט, מהווה כיום תשתית חיונית, בדומה לחשמל או מים.

ברמה הטכנית

החיבור לרשת האינטרנט מתבטא בפועל, בפיצול לשני שלבים, אשר מקבלים בהתאמה משני ספקים: ספק תשתית וספק אינטרנט. שני אלה עשויים למעשה להיות אחד. למשל בתור ספק  itcמספקת את שניהם גם יחד. אך מדובר על שני "שלבים" חיוניים בתקשורת. שניהם צריכים להיות איכותיים, בכדי שהתוצאה תהיה גלישה יעילה ואמינה.

גם חיבור אלחוטי

את חיבור האינטרנט הקווי הרגיל, משלים חיבור האינטרנט האלחוטי, דוגמת שרות פרימיום Wi-Fi לעסקים של ITC. מדובר למעשה על רשת אלחוטית מקומית, אשר ניתן להתחבר דרכה אל החיבור הקווי אל האינטרנט שזמין במקום. רשת אלחוטית היא רשת שידועה בדרך כלל כסיכון אבטחה לא קטן. לכן, השימוש בה בסביבות רגישות כמו בסיסי הצבא יהיה מן הסתם זהיר מאוד ומוגבל, בהתאם לנסיבות. למעשה, כל תקשורת היא פתח לסיכונים שונים ובכל טכנולוגית תקשורת יש באגים ופרצות שניתן לנצל לרעה. אך בכל הנוגע לרישות אלחוטי, העניינים מסתבכים עוד יותר. מיקומו הפיזי של החיבור כבר איננו בקצה של כבל תקשורת ספציפי, אלא הוא באזור שלם שבמסגרתו פעילה הרשת האלחוטית. כמו כן, אזור פעילות זה, מבוסס על רדיוס קליטה ושידור של נתב אלחוטי מסוים. נאמר שאתם רוצים לכסות ברישות אלחוטי חדר שלם. בכדי שרדיוס השידור יכסה את כל האזור שחשוב לכם לכסות, הדבר גם יביא לכך שטווח השידור והקליטה למעשה יחרגו מהמבנה עצמו. ההסבר: השידור יוצר עיגול ולמעשה כדור תלת ממדי של שדה קליטה ושידור. אבל החדרים ריבועיים מעצם טבעם. בכדי שהעיגול יכסה את הריבוע, מה צריך לקרות? חריגה של העיגול מגבולות הריבוע. משמע – הרשת האלחוטית תהיה זמינה גם מחוץ למבנה, במידה מסוימת. זה לא טוב במיוחד מבחינת אבטחה.

גם הצבא נמצא ברשת - בסיסי צה"ל חייבים אינטרנט חזק

לאבטח את התקשורת

חשוב לציין, בהקשר רשתות אלחוטיות ובכלל לגבי החיבור לרשת האינטרנט, שיש לא מעט פתרונות לאתגרי האבטחה. אחד מפתרונות אלה הוא ה-VPN או Virtual Private Network. VPN מייצר למעשה ערוץ מוצפן ומאובטח, על גבי חיבור האינטרנט הרגיל שלכם. בכך, הוא מאפשר לגלוש בצורה בטוחה, מוגנת מעיניים זרות.

המשמעות התפעולית

כפי שהזכרנו, ניתן לראות את האינטרנט כיום כשרות תשתית חיוני. תשתית למה? התשובה היא, תשתית לפעילות השוטפת, התפעולית, לצורותיה השונות. מה שעולה מכך, הוא שלתשתיות אלה יש משמעות והשלכות, בהקשר הפרודוקטיביות של הארגון כולו. הפסקת חשמל עלולה להפריע לפעילות השוטפת, בכל עסק או ארגון. בוודאי גם בבסיס צבאי. באופן דומה, חוסר זמינות של חיבור האינטרנט או שיבושים באיכותו, עלולים להפריע לפעילות בדרכים שונות. גם ההיפך נכון – תשתיות אמינות, מובילות לכך שסומכים עליהן ובונים "סביבן" פעילויות שונות, מבלי לדאוג יותר מדי. במקרים מיוחדים, ניתן להכין מראש מערכות גיבוי לשעת חירום. אם נמשיך עם הדוגמה של החשמל, נוכל להזכיר למשל שימוש בגנראטורים, כמקור חשמל חלופי למקרי חירום. ניתן להכין גם חיבור אינטרנט אלטרנטיבי למקרי חירום. אלא שחיבור האינטרנט כיום כל כך אמין, שבפועל, דבר זה לא נדרש.

לסיכום

בצבא, כמו באזרחות, אין מנוס משימוש ברשת האינטרנט. ואם כבר עושים זאת, חשוב לעשות זאת באמצעות ספקי שירות איכותיים במיוחד.

 

מאמרים נוספים

שבועת האמונים בצה"ל

נגישות