חיילות רבות חוות במהלך השירות גרד או צריבה באזור הנרתיק. זו הרגשה לא נעימה, אך יכול להיות שאלה סימפטומים של קנדידה, המחייבים אבחון וטיפול מתאים. מהי פטריית הקנדידה? מה גורם להיווצרותה, וכיצד ניתן לטפל בה? כל התשובות ומידע נוסף אודות פטריית הקנדידה במאמר שלפניכם.
מה זה קנדידה?
קנדידה היא סוג של פטריה שנמצאת בגוף האדם באופן טבעי. ישנם מעל 500 זני קנדידה, אך רק כ-20 מהם הינם מעוררי מחלות. במצב מאוזן, הנוכחות של פטריית הקנדידה חסרת משמעות בזכות מערכת החיסון שמצליחה לשלוט בה כך שלא תשגשג ולפגוע בבריאותנו. במצבים בהם מערכת החיסון נפגעת או נחלשת, הקנדידה עשויה לשגשג ולגרום למגוון תסמינים. האזורים הנפוצים בהם היא מתפתחת הינם בנרתיק האישה, קפלי עורלה בגברים שאינם נימולים, מערכת העיכול, העור והציפורניים. הטיפול יתבסס על תוצאות האבחון, וניתן ליטול פרוביוטיקה לנשים כדי לחזק את המערכת החיסונית ולמנוע שגשוג של הפטרייה.
מה הגורמים של קנדידה?
הקנדידה לרוב מצליחה לשגשג כשמערכת החיסון נחלשת, בעקבות אחד או יותר מהגורמים הבאים:
- מחלה אקוטית
- ניתוח
- נטילת של אנטיביוטיקה או תרופות שמדכאות את מערכת חיסון
- תזונה עשירה בסוכרים ופחמימות פשוטות
- סטרס וחרדה ממושכים
- שימוש בגלולות למניעת הריון
- עישון ואלכוהול
מה התסמינים של קנדידה?
כאשר הקנדידה מצליחה לשגשג, היא עלולה לגרום לסימפטומים הבאים:
- צריבות וגירודים
- דלקות שתן
- הפרשות וגינאליות
- התעבות של הציפורניים
- כאבים, גזים ונפיחות בבטן
- עייפות ותשישות לאורך היום
כאשר אחד או יותר מהסימפטומים הללו מופיעים, יש לגשת לרופא כדי לקבל הפנייה לאבחון וקבלת טיפול מותאם.
מהן דרכי הטיפול בקנדידה?
אבחון לקנדידה נעשה על ידי דגימת צואה לאבחון במערכת העיכול, משטח וגינלי לאבחון בנרתיק, משטח עורי לאבחון בעור או דגימת הציפורניים. לאחר האבחון הרופא יחליט על דרך הטיפול, שלרוב תהיה אחת או יותר מהבאות:
- משחה אנטי-פטרייתית – ניתן לרכוש גם ללא מרשם ולמרוח עם הופעת הסימנים הראשונים של הפטרייה.
- משחת סטרואידים – ניתן למרוח כדי להקל על הסימפטומים של הקנדידה.
- הקפדה על היגיינה – חשוב לשטוף את המקום הפטרייתי עם מים פושרים, לייבש טוב וללבוש בגדים רפויים שיסייעו באוורור האזור.
- הימנעות ממין – מגע מיני יכול להחמיר את הזיהום, לכן מומלץ להימנע מיחסים אינטימיים או להשתמש בקונדום כדי לא להדביק אחרים.
כמו כן, ישנן דרכי טיפול טבעיות מהרפואה הסינית שיכולות לסייע במיגור והגנה מפני קנדידה:
- נטורופתיה – הטיפול הנטורופתי כולל התאמות תזונתיות תוך שימוש בצמחי מרפא. ההמלצות התזונתיות לרוב יכילו הימנעות ממזונות המכילים חיטה או סוכר וכן הימנעות מאלכוהול.
- דיקור סיני – מטרת הדיקור הסיני הינה להניע את אנרגיית הצ'י, אנרגיית החיים, ולשחרר את החסימות שלה דרך דיקור בנקודות מסוימות על גבי הגב, הנקראות מרידיאנים. שחרור החסימות יעזור להנעת אנרגיית הצ'י ולסילוק לחות עודפת מהגוף המסייעת לשגשוג הקנדידה.
- תוספי תזונה – נטילת תוספי תזונה לפי המלצת גורם מוסמך, ובמיוחד פרוביוטיקה, מסייעת לחיזוק מערכת החיסון ומיגור התפשטות הקנדידה.
לסיכום
פטריית הקנדידה נמצאת בגופנו באופן טבעי, אך כאשר מערכת החיסון נחלשת היא עלולה לשגשג בכמות גבוהה ולגרום לגרד, דלקת בשתן או כאבים בבטן. לרוב הטיפול הקונבנציונאלי יכיל שימוש במשחות אנטי-פטרייתיות או סטרואידים, אך ניתן להיעזר גם ברפואה הטבעית כמו נטורופתיה, נטילת פרוביוטיקה או דיקור סיני כדי לחזק את מערכת החיסון ולמנוע שגשוג והתפשטות של פטריית הקנדידה.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.