חיפוש

בייבי בום: מה עושים אם נכנסים להיריון במהלך השירות הצבאי?

הריון במהלך השירות הצבאי יכול להיות מצב מאתגר ובלתי צפוי. חיילות עשויות להתמודד עם החלטות קשות לגבי עתידן וייתכן שיהיו להן חששות לגבי בריאותן ורווחתה. מאמר זה מספק מידע על האפשרויות העומדות בפני חיילות בהריון, וכן על ההגנות המשפטיות המוגדרות עבורן.

אפשרויות לחיילות בהריון

לחיילות בהריון יש שלוש אפשרויות עיקריות:

  • שמירה על הריון ולהמשיך בשירות הצבאי: אם חיילת מעוניינת לשמור על הריון ולהמשיך בשירותה הצבאי, עליה להודיע על כך לעובדת הסוציאלית הפיקודית שלה. החיילת תשוחרר מכל פעילות הכרוכה במאמץ גופני או שיש בה סיכון בריאותי, היא תוכל לנצל את התמיכה הנפשית הניתנת על ידי מרכז ההתמודדות והתמיכה הצבאי (מח"ט) ולקבל ייעוץ לגבי ליווי הריון, דרכים שונות ללידה ומידע מקצועי במימן הצבא.
  • שמירה על הריון ולעזוב את הצבא: אם חיילת מעוניינת לשמור על הריון ולעזוב את הצבא, היא תופנה לנוהל שחרור מיידי משירותה הצבאי. בתעודת השחרור של החיילת יצוין כי היא השתחררה משירותה הצבאי מסיבות רפואיות, ללא כל אזכור של הריון.
  • לבצע הפסקת הריון: אם חיילת מעוניינת לבצע הפלה, עליה לפנות לעובדת הסוציאלית הפיקודית שלה, למרכז מהות, לארגון ולמרכז התמיכה הממוקם בצריפין. חשוב להדגיש שהחיילת לא חייבת לדווח על מצבה למפקדיה, וכי הצבא מחויב לשמור בקפדנות על פרטיותה המלאה.

הריון במהלך שירות קבע:

נשים בהריון במהלך שירות קבע זכאיות לזכויות והגנות מסוימות, לרבות:

  • ביגוד: הזכות ללבוש בגדים אזרחיים בכל שלב של ההיריון באישור ענף המשטר והמשמעת בהצגת אישור רופא על ההיריון.
  • מאמץ: פטור מפעילות הכרוכה במאמץ גופני או שיש בהן סיכון בריאותי או מלהיות בתפקיד מסוים, אלא אם החיילת הסכימה בכתב או אם המח"ט אישר כי קיימים צרכים מבצעיים דחופים.
  • שעות נוספות: חיילת בקבע פטורה משעות נוספות החל מהחודש החמישי להריונה.

 

 

הגנות משפטיות לחיילות בהריון

חיילות בהריון בין אם בסדיר או בשירות קבע, מוגנות בחוק העבודה הישראלי ובתקנות המוסד לביטוח לאומי. הגנות אלו כוללות:

  • הזכות לחופשה בתשלום או ללא תשלום מעבודתן: במקרים מסוימים, חיילות הרות עם הריונות בסיכון גבוה עשויות להיות זכאיות לחופשה בתשלום או ללא תשלום מעבודתן. חופשה בתשלום עשויה להיות זמינה במסגרת תכנית חופשת הלידה של המוסד לביטוח לאומי, המעניקה עד 14 שבועות של הטבות לנשים זכאיות. חופשה ללא תשלום עשויה להיות זמינה לפי הוראות חוק העבודה הישראלי לחופשת מחלה או חופשה מסיבות אישיות.
  • ותק: במקרה של יציאה לשמירת הריון תקופת שמירת ההיריון תחשב כתקופת שירות תקינה וצבירת ותק לחיילת.
  • סוג העבודה: החל מהשבוע ה-20 להיריון החיילת תבצע פעילות משרדית בלבד, שאינה כרוכה במאמץ פיזי.
  • הגנה מפני אפליה במקום העבודה: חיילות הרות עם הריונות בסיכון גבוה מוגנות מפני אפליה במקום העבודה. המשמעות היא שלא ניתן לשחרר אותן, להוריד אותם בדרגה או להעניש אותן בדרך אחרת בגלל ההיריון שלהן.
  • הזכות לפרטיות: לחיילות בהריון יש זכות לסודיות רפואית לרבות מפני המפקד הישיר שלהן. אין לחלוק מידע זה עם אחרים ללא הסכמתן, אלא בנסיבות מוגבלות.

הריון במהלך השירות הצבאי יכול להיות מצב מאתגר ובלתי צפוי, אבל לחיילות יש אפשרויות והגנות. אם את חיילת בהריון, אנא פנה לעובדת סוציאלית פיקודית לקבלת מידע נוסף ותמיכה.

לסיכום

הריון במהלך השירות הצבאי יכול להיות מצב מאתגר ובלתי צפוי עבור חיילות. הן עשויות להתמודד עם החלטות קשות לגבי עתידן וייתכן שיש להם דאגות לגבי בריאותן ורווחתן. עם זאת, לחיילות יש אפשרויות והגנות במקום השירות. הן יכולות לבחור לשמור על הריון ולהמשיך בשירות הצבאי, לשמור על הריון ולעזוב את הצבא, או לעשות הפלה בליווי מקצועי ותמיכה. כמו כן, הן מוגנות על ידי חוק העבודה הישראלי ותקנות המוסד לביטוח לאומי, המקנים להם את הזכות להתאמות ממעסיקיהם, חופשה בתשלום או ללא תשלום מעבודתם, הגנה מפני אפליה במקום העבודה וזכות לפְּרָטִיוּת. אם אתן חיילות בהריון, אנא פנו לעובדת סוציאלית פיקודית לקבלת מידע נוסף ותמיכה.

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים נוספים

שבועת האמונים בצה"ל

נגישות